sebenarnya nasi AMBENG~

Nasi ambeng yang dijual diketika ini,dimana-mana kedai,tidak sama macam mana asal nasi ambeng tu.Check List AMBENG
  • Talam besar
  • Daun Pisang (tutup dan lapik makanan)
  • Nasi
  • Sambal Goreng (tempe/cili kering/soon/fucuk)
  • Mee Goreng (sayur/bilis/tauhu)
  • Ayam Sebelah (goreng atau berempah)
  • Seruding (daging/Kerang/kelapa goreng)
Ambeng berasal dari jawa. Makanan ini diketuai oleh orang jawa2.. cara makan ambeng ni mcm ni.. Dalam satu talam,hanya terhad untuk empat orang saja.Selalunya jika ada kenduri kecil seperti doa selamat dan hidangan yang disediakan adalah ambeng,mereka yang datang tidak makan disitu,malah makanan itu akan dibahagi 4 sama rata setiap orang.Mereka akan bungkus didalam plastik yg disediakan.Seterusnya akan dibawa pulang dan makan bersama-sama keluarga dirumah.Jangan salah sangka,ambeng ni,,bukanlah sesuka hati dorang nak kaut n genggam makanan tu masa dibungkus,mereka akan gunakan lapik daun pisang..jadi,kesimpulannya,,cara makanan ini dapat mengeratkan silaturahim sesama insan,jiran,keluarga dan sahabat.Selain itu,ini adalah cara mengenalkan adat2 dan budaya lapisan kaum,keturunan di Negara kita.Lagi satu,tak perlu gunakan banyak pinggan,,Saya tahu anda malas mencuci..hehe .. ^_~ 



nasi dilapik dengan dalam dan daun pisang


barang2 didalam ambeng dan posisinye..

ambeng yang dah disiapkan dan akan ditutup pula dengan daun pisang 



wajah terbesar nasi ambeng ,lazat dan enak..saye suke..anda cube la..~  ^_^
 


No comments:

Post a Comment